Parlem sobre la vida i la mort amb el Dr. Torralba

El passat dijous 19 d’abril el Dr. Francesc Torralba, Doctor en filosofia i també Doctor en Teologia, va donar una xerrada a la seu del Tanatori de Badalona del Carrer Francesc Layret, 84 a la que va parlar sobre la vida i la mort des del punt de vista espiritual.

Va dir, el Dr. Torralba, que no es pot parlar de la mort sense parlar de la vida. Per què és precisament quan un pren consciència que la seva vida és finita que comença a viure plenament.

En quant ens enfrontem a la mort, quan la tenim a prop arran d’una malaltia terminal, les persones tendim a reaccionar o passar per diferents fases. Un pot passar només per una d’elles o diverses al llarg dels seus últims dies, setmanes o mesos de vida:

1. Negació: seria la fase en què el malalt nega estar-ho. No estic malalt per què no puc o no vull estar-ho.

2. Desesperació: estic malalt i no hi ha res a fer.

3. Esperança: a veure si trobo un metge o una teràpia miraculosa que em curi.

4. Resignació: de vegades podria semblar que el malalt resignat accepta el seu estat, però aquest conté una lleu ràbia o enuig cap a la situació que li toca viure.

5. Acceptació: la persona malalta accepta la seva malaltia, accepta que s’acosta el final de la seva vida i es decideix a viure-ho amb la màxima plenitud possible.

Durant el torn de preguntes, han estat moltes les persones que han expressat els seus dubtes i inquietuds. Destacaríem la que ha suscitat el suggeriment de fer un testament de voluntats anticipades. És un document poc comú però permet a la persona, en salut i amb la ment clara, decidir com vol que siguin els seus últims dies de vida. En aquest document es recullen tot un seguit de voluntats que permeten als familiars als professionals de la salut, un cop arribi el moment, prendre decisions tenint en compte la voluntat del pacient.

I ja per acabar us recomanem un exercici que el Dr. Torralba fa amb els seus alumnes de les diferents facultats en les que imparteix classes. Pren un full en blanc i un bolígraf. Busca un lloc tranquil en què puguis pensar i escriure. Imagina’t que avui és l’últim dia de la teva vida. Imagina’t que ja no et tornaràs a despertar, que per a tu ja no hi ha un demà. Què faries? Escriu-ho al paper. Això t’ajudarà a saber què és per a tu el més important i a portar una vida amb més sentit.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *